tisdag 29 september 2009

Skapa i mossa...

I förra veckan ringde Anna Lefvert från TTSpektra och frågade snällt om hon fick komma och göra ett reportage från min kurs Skapa i mossa. Tyvärr kunde hon inte komma till kursen nu på Onsdag men vi löste det med att hon kom hit i lördags och fotade när jag gjorde olika arrangemang i mossa.

Anna skriver reportage i den trevliga tidningen Klassiska Hem & Antik och i flera andra tidningar.

Jag vart jättenervös men hon verkade bli nöjd och nu visar jag lite av det jag gjorde. Kanske får vi se det i någon tidning framöver... För er som har tid och lust, det finns kvar platser på kursen i morgon klockan sex...I hönsnät klippte jag ut ett stort hjärta som jag sedan vek in kanterna på så jag inte sticker mig. Man kan också klippa ut två delar som man syr ihop med hjälp av ståltråd.

Hjärtat klär jag sedan med mossa. Med hjälp av "myrtentråd" surrar jag fast mossan runt hjärta så det stannar på plats.

(Jag plockar mossa i skogen, tänk på att inte ta all mossa på samma ställe utan plocka lite varstans så det fortsätter växa.) Tyvärr är mossan just nu väldigt brun här nere i södra skåne eftersom vi har det väldigt torrt, därav den trisat färgen.

Detta hjärtat klädde jag sedan med rankor av murgröna som jag fäste med ståltråd i hönsnätet. Sedan prydde jag hjärtat med röda oxelbär och kottar från lärk.

Enkelt men snyggt!

Hjärtat kan pryda en vägg eller ligga på trappan. Spraya det gärna med vatten så håller det längre.
Nästa projekt jag gjorde var att klä en halmstomme med två olika sorters mossa. Förutom grön mossa hade min söta syster hittat vitmossa. Dessa två varvade jag i ett mönster runt halmstommen. Med hjälp av ståltråd fästes mossan i halmstommen Sedan surrades jag allt med guldfärgad "myrtentråd".

Slutligen dekorerade jag den randiga kransen med oxelbär ooch blad. Jag hade även kvar fuskäpplen sedan förra julen som passade bra i hösttemat.


Sist men inte minst försökte jag på mid en idé som legat och grott. Jag är väldigt förtjust i kronor och har en mycket snygg rostig krona på trappan där hemma. Nu ville jag pröva att göra en i mossa. Av bonsaitråd skapade jag en stomme, i den formjag ville ha. "Ekrarna" i kronan fästes med floratejp och i mittnavet där upp fäste jag allt på plats med ståltråd.
Sedan var det bara att
börja surra fast mossan. Det tog lite tid och var väldigt pyssligt men var mödan värt. Toppen på kronan prydde jag med en taklök och en pärla. Jag testade även att göra en pärlgirlang som prydnad och runt "huvudringen" testade jag att pryda med spets. Snyggt!
Tyärr är min mobilkamera inte så bra så jag hoppas att Anna fått bättre bilder på den mossiga kronan.
4 kommentarer:

Anonym sa...

Härliga arrangemang!! Kram Jenny Patera

hemma hos lilla mej sa...

Vad mycket snyggt du har gjort.....Vad duktig du är .Ha en mysig dag kramizar ~~~~RITA~~~~~~.

Petra sa...

Synd att dina kurser är på onsdagar, där är jag med i trädgårdsföreningens träffar.
Fina saker i mossa måste jag säga.
Kram, Petra

Ullis/Leva på landet sa...

Så mycket fint du gjort. Så mycket inspiration jag fick. Börjar redan tänka på vad jag ska göra i mossa till advent.

Kramar Ullis