måndag 5 januari 2009

En slank hon hit....


...en slank hon dit och nästan slank hon ner i diket. Hjälp, vad halt vi har det här i Karlsborg. Grusvägen som leder ut till vår gård och rundan som vi brukar promenera är som ett blankpolerat golv av is.

Idag satte jag barnen i tvillingvagnen och tog hunden i koppel och gav mig av ut i kylan. Med små, små steg stapplade jag runt, fyra kilometer. Det var så halt att jag vart på väg att ringa Jocke så han fick komma till undsättning, men skam den som ger sig. Jag fick släppa hunden på ett ställe för att kunna få balans och fotfäste att få vagnen och mig över vägen, i uppförsbacke in på en annan väg. Ett perfekt objekt för dolda kameran....


Väl hemma igen satte vi igång att laga en underbart god köttgryta som jag hittat i ICAs receptbank. Min kära vän B bjöd på denna anrättning på en nyårsfest för något år sedan.

Jag gjorde nu en modifierad version av grytan eftersom jag kan tycka att det är lite dyrt med oxfile till vardags. Ni bestämmer ju själv om ni vill laga ICAs version eller min:


Cillas Lyxiga vardagsgryta


ca 800 g skinkinnanlår

100 g bacon

1 vitlöksklyfta

1 tsk salt

2-3 krm nymalen svartpeppar

1-2 krm malda nejlikor

1-2 krm malen kanel

1-2 krm riven muskotnöt

1 tsk timjan

1 stor gul lök

200 g svamp (t ex champinjoner)

2 msk smör eller margarin

1-2 dl vatten

2 dl vitt matlagningsvin

1 köttbuljongtärning

1 msk tomatpure

1 msk röd vinbärsgele

3 msk lätt creme freich


Gör så här

1. Skär köttet i cm-tjocka skivor och dela dem eventuellt. Skär baconet i små fina tärningar. Lägg kött och bacon i en skål. Skala och pressa över vitlöksklyftan. Blanda salt, peppar och övriga kryddor. Häll kryddblandningen över köttet och vänd runt. Låt stå en stund.

2. Skala löken. Ansa och skär svampen i bitar. Stek svamp och lök i lite matfett i en gryta, tills löken är mjuk och svampen fått färg. Ta upp alltsammans från grytan.

3. Lägg lite mer matfett i grytan och stek köttet tills det fått fin färg och är nätt och jämnt genomstekt. Ta upp det.

4. Häll vatten och vin i grytan. Tillsätt buljongtärningen och tomatpuré. Koka skyn 5-10 minuter, tills den blir riktigt mustig i smaken. Smaksätt med gelé och salta och peppra om det behövs. Så här långt kan rätten förberedas.

5. Lägg ner köttet i skyn. Tillsätt svamp och lök. Låt alltsammans hettas upp ganska snabbt. Istället för att reda med maizena klickar jag i creme freich. Servera med ris och grönsallad.


Lycka till! Cilla

5 kommentarer:

Stina sa...

Hemskt när det är så där halt. Men grytan verkar god.:-) Kramis

Vit Gladiolus sa...

Tack så hjärtligt för receptet, det är alltid kul att få nya recept och prova andras!! Ska prova vid någon bjudning här! Kraaam

Ullis/Leva på landet sa...

Lät gott. Här har vi inte så halt för det ligger en massa snö.

Ha en bra vecka!
Kram Ullis

SoCal Helene sa...

Kul att jag hittade hit! Ska bli skoj att titta in då & då....Skönt att det gick bra på din promenad. Grytan låter god, du kan väl skicka hit lite rester om det vart nåt över LOL.....
Ha det gott å de!
Helene

Huset på kullen sa...

Det där lät gott, kanske man skulle prova att laga. Bra med ett nytt recept, så svårt att variera sig, för oss blir det samma mat jämt tycker jag.

Kram Linda